Розроблено стандарт «Нутритивна підтримка дорослих пацієнтів з кахексією»

Устінов О.В.

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Нутритивна підтримка дорослих пацієнтів з кахексією».

Обґрунтування

Кахексія, сутністю якої є виснаження жирових запасів організму, втрата загальної і м’язової маси тіла є поширеним ускладненням тяжких форм багатьох гострих і хронічних захворювань. Зокрема, у близько половини всіх пацієнтів з пізніми стадіями раку відмічають кахексію. Подібне виснаження енергетичних та поживних ресурсів організму становить безпосередню загрозу виникнення ускладнень, небезпечних для життя хворого.

Терапевтичні інтервенції включають коригування лікування основного захворювання для поліпшення засвоєння та метаболізму нутрієнтів, кращого забезпечення енергією, поживними речовинами та анаболічними стимулами, а також комплексну підтримку щодо усунення дисфункцій, пов’язаних з емоційними та соціальними аспектами харчування. Нутритивні та метаболічні втручання варіюють від консультування з метою оптимізації дієти до фармакологічних засобів, ентерального і парентерального харчування.

Проєкт наказу МОЗ

СТАНДАРТ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ 

КЛІНІЧНА НАСТАНОВА «НУТРИТИВНА ПІДТРИМКА ДОРОСЛИХ ПАЦІЄНТІВ З КАХЕКСІЄЮ»

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601, e-mail: moz@moz.gov.ua, dec@dec.gov.ua, gulenko@dec.gov.ua.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment