МОЗ та компанія Elekta домовилися про співпрацю у сфері лікування онкологічних захворювань

Устінов О.В.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та президент компанії Elekta Густав Салфорд разом з командою обговорили співпрацю з впровадження новітніх технологій та навчання українських медиків для роботи з новітніми системами лікування​ онкологічних захворювань.

Коментар В. Ляшка

«З перших днів повномасштабної війни Швеція активно допомагає Україні, зокрема і щодо реагування на виклики в медичній сфері та її подальшого розвитку. Торік підписано важливий меморандум про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоровʼя України та компанією Elekta щодо співпраці в галузі радіаційної онкології. Також минулого року нам вдалося придбати новітнє обладнання з рекордною економією, аби підсилити українські онкоцентри. Висловлюємо велику вдячність партнерам за підтримку. Війна впливає на здоров’я українців, і зараз ми бачимо зростаючий попит на певні види медпослуг, тож готові до співпраці для покращення доступу до високоякісної спеціалізованої допомоги для українських пацієнтів», — зазначив міністр охорони здоров’я.

Придбано 15 лінійних прискорювачів

Торік у межах налагодженої співпраці на замовлення МОЗ Державне підприємство «Медичні закупівлі України» придбали 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів Elekta Harmony. Кінцева вартість удвічі менша, ніж планувалося — 541 млн грн. Новітнє обладнання поліпшить надання послуг в онкоцентрах 15 областей України.

Обладнання дасть змогу лікарям здійснювати точне, ефективне і персоналізоване лікування пухлин з мінімальними побічними ефектами для пацієнтів. Зараз медичні заклади продовжують «підготовчі» роботи, необхідні для прийняття обладнання.

Розбудова спроможностей радіаційної онкології

Ще одним кроком для посилення співпраці стало підписання наприкінці минулого року меморандуму про взаєморозуміння між сторонами в галузі радіаційної онкології, а саме допомоги в розбудові спроможностей, сервісного обслуговування обладнання та навчання фахівців.

В. Ляшко наголосив, що МОЗ зацікавлене в подовженні співпраці з компанією Elekta, що передбачає запровадження та розвиток новітніх технологій та навчання українських медиків сучасних підходів для терапії онкозахворювань.

Йдеться як про технічний аспект, так і про клінічний, адже підвищення якості медичної освіти нерозривно повʼязане з інноваційними технологіями. Надалі в планах інституалізація освітніх напрацювань у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця та Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького (ЛНМУ), клінічними базами яких є Державне некомерційне підприємство «Національний інститут раку» та Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр.

Посилення співпраці між сторонами дасть змогу покращити доступ до високоякісної онкологічної допомоги для українських пацієнтів.

Про компанію Elekta

Шведська компанія Elekta активно працює з українськими медичними закладами, впроваджуючи новітні медичні технології в лікування онкологічних захворювань та патологічних станів головного мозку. Медичні лінійні прискорювачі Elekta для опромінення забезпечують проведення радіохірургії та радіотерапії з високою точністю підведення лікувальної дози.

10 лінійних прискорювачів уже працюють у різних містах України. Серед закладів охорони здоровʼя, де використовується обладнання компанії Elekta, є, наприклад:

  • Національний інститут раку — м. Київ. Цей заклад активно використовує технології Elekta для терапії онкологічних захворювань, зокрема систему Gamma Knife для неінвазивного лікування пухлин головного мозку;
  • Клініка «Добробут» — м. Київ. У цьому приватному медичному центрі також використовуються лінійні прискорювачі Elekta для проведення високоточних радіотерапевтичних процедур;
  • Київський обласний онкологічний диспансер – м. Київ. У цьому закладі встановлено сучасні радіотерапевтичні системи Elekta, які використовуються для лікування різних типів онкологічних захворювань;
  • Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр — м. Львів. Центр використовує обладнання Elekta для надання якісної медичної допомоги пацієнтам з онкопатологією, зокрема системи для проведення брахітерапії.

Ці заклади отримують технічну підтримку від компанії Elekta, а також спеціалізоване навчання для медичного персоналу щодо ефективного використання обладнання.

Українські спеціалісти пройшли багатоетапне навчання, яке проводила компанія Elekta. Наразі вони опанували майже всі застосовувані у світі методики опромінення.

За матеріалами moz.gov.ua,
фото — x.com/Elekta

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment