Затверджено стандарт медичної допомоги щодо скринінгу раку шийки матки

Устінов О.В.

Наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 18 червня 2024 р. № 1057 затверджено Стандарт медичної допомоги «Скринінг раку шийки матки. Ведення пацієнток з аномальними результатами скринінгу та передраковими станами шийки матки».

Обґрунтування

До вірусів папіломи людини (далі — ВПЛ) підвищеного онкогенного ризику належать 12 типів (віруси 16-го, 18-го, 31-го, 33-го, 35-го, 39-го, 45-го, 51-го, 52-го, 56-го, 58-го, 59-го та 68-го типів), що належать до канцерогенів класу 1 (однозначно канцерогенні агенти для організму людини), плюс 68-й тип, який вважається канцерогеном класу 2А (агенти, можливо канцерогенні для людини). Інфікування ВПЛ при захворюваннях шийки матки відбувається переважно статевим шляхом. Тривала персистенція папіломавірусної інфекції, в основному вірусів 16-го і 18-го типів, є причиною більшості випадків раку шийки матки (РШМ).

Гістологічно верифіковану цервікальну інтраепітеліальну неоплазію (Cervical Intraepithelial neoplasia — CIN) за 3-рівневою термінологією розподіляють на CIN 1, 2 і 3, що відповідає легкій, помірній та тяжкій формі дисплазії шийки матки / раку in situ відповідно. До CIN 1 належать ураження з койлоцитарними змінами та базальною атипією, що обмежується нижньою третиною товщини епітелію. До CIN 2 належать ураження з базальною атипією, що охоплює нижню і середню третину товщини епітелію. До CIN 3 належать ураження з базальною атипією на всю товщину епітелію.

Згідно із двостадійною системою гістологічної класифікації плоскоклітинних уражень аногенітальної ділянки (Lower Anogenital Squamous Terminology — LAST) виділяють плоскоклітинне інтраепітеліальне ураження низького ступеня (Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesion — LSIL), що відповідає ураженням, гістологічно класифікованим як койлоцитарна атипія та CIN 1, і плоскоклітинне інтраепітеліальне ураження високого ступеня (High-Grade Squamous Intraepithelial Lesion — HSIL), що відповідає ураженням, які інтерпретуються, як CIN 2 і CIN 3 при патологогістологічному дослідженні.

Позначення «CIN 2+» включає CIN 2, CIN 3, аденокарциному in situ (AIS) та РШМ. До «CIN 3+» належать діагнози CIN 3, AIS та РШМ.

Тривала доклінічна фаза від інфікування ВПЛ до розвитку інвазивного РШМ дає можливість ефективно проводити скринінг, діагностику та лікування передракових станів, що сприяє зниженню захворюваності та смертності жінок.

Також наказом визнано таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 2 квітня 2014 р. № 236 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при дисплазії та раку шийки матки».

Ознайомитися зі стандартом можна за посиланням.

Наказ МОЗ — за посиланням.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment