Для хворих з метастатичним колоректальним раком стане доступним ще один вид терапії

Устінов О.В.

Державним експертним центром МОЗ України завершено державну оцінку медичних технологій щодо лікарського засобу трифлуридин/типірацил для лікування дорослих пацієнтів із метастатичним колоректальним раком.

Пріоритетність захворювання: для яких пацієнтів це важливо?

Злоякісні новоутворення товстої кишки у структурі загальної онкологічної захворюваності в Україні посідають 4-те місце серед жінок і 5-те серед чоловіків. В Європі частота випадків раку прямої кишки становить 35% від усіх випадків колоректального раку, тобто 15–25 хворих на 100 тис. населення на рік, смертність внаслідок цієї патології становить 4–10 випадків на 100 тис. на рік.

Лікування онкологічних захворювань належить до пріоритетних напрямів розвитку сфери охорони здоров’я на 2023–2025 роки (наказ МОЗ України від 07.10.2022 р. № 1832).

Про оцінюваний лікарський засіб

За результатами аналізу порівняльної клінічної ефективності трифлуридину/типірацилу підтверджено наявність клінічних переваг порівняно з найкращою підтримувальною терапією (плацебо) у пацієнтів з метастатичним колоректальним раком, які раніше проходили лікування наявними видами хіміотерапії.

При застосуванні досліджуваного лікарського засобу ризик смерті знижується на 33%, а ризик прогресування захворювання — на 54%. Трифлуридин/типірацил отримав оцінку 3 бали (помірна користь) за шкалою величини клінічної користі Європейського товариства з медичної онкології (на основі дослідження RECOURSE).

Рекомендації уповноваженого органу

Рекомендовано розглянути можливість проведення переговорів щодо договорів керованого доступу для лікарського засобу трифлуридин/типірацил (таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 15 мг та 20 мг) в якості монотерапії для лікування дорослих пацієнтів із метастатичним колоректальним раком, які раніше проходили лікування наявними видами терапії, з урахуванням зазначених у висновку умов.

Ознайомитися із відповідним висновком можна за посиланням.

За матеріалами dec.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment