Відбулося обговорення Концепції ядерної медицини та виробництва радіофармпрепаратів

Устінов О.В.

10 травня 2024 р. у підкомітеті з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування під головуванням народного депутата України, голови підкомітету Валерія Зуба відбулася робоча нарада з обговорення питань покращення забезпечення пацієнтів та вітчизняної онкологічної служби радіоактивними лікарськими засобами (радіофармпрепаратами).

Подробиці

Під час зустрічі, у якій взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, Державного підприємства (ДП) «Медичні закупівлі України», Фонду державного майна України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба), ДП «УДВП ІЗОТОП», а також науковці та фахівці у сфері онкології, ядерної медицини та ядерної фізики, обговорено Концепцію розвитку ядерної медицини та впровадження в Україні власного виробництва радіоактивних препаратів.

Загальновідомо, що ядерна медицина відіграє значну роль у діагностиці та боротьбі з онкологічними захворюваннями, тому запропонована Концепцією ідея створення повноцінного циклотронного центру з виробництва вітчизняної ізотопної продукції заслуговує на увагу. Таке власне виробництво радіоактивних лікарських засобів поєднано зі створенням першої в Україні лабораторії контролю якості таких препаратів за стандартами належної виробничої практики (good manufacturing practice — GMP), а також створенням територіальних центрів онкологічної діагностики принципово змінить картину забезпеченості громадян України радіофармацевтичною продукцією та дозволить повною мірою використати потенціал національної ядерної медицини та науки для збереження життя і здоров’я громадян України.

«Дякую колегам за ґрунтовні презентації, фахові дискусії та влучні зауваження. Вивчимо це питання детальніше з фінансово-економічної точки зору та точно підтримуватимемо таку ідею на всіх державних рівнях», — підсумував голова профільного підкомітету В. Зуб.

За матеріалами komzdrav.rada.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment