Організація скринінгу онкологічних захворювань: відбулася робоча нарада в Комітеті Парламенту

Устінов О.В.

8 травня 2024 р. на базі підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулася робоча нарада з питань реалізації Плану організації виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 22 грудня 2023 р. «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень», введеного в дію Указом Президента України від 22 грудня 2023 р. № 842/2023 (далі — Указ).

Подробиці

Цей Указ став важливим дороговказом для подальшого розвитку та функціонування вітчизняної онкологічної служби. Водночас він ставить перед фахівцями служби конкретні завдання, зокрема щодо розробки:

порядку популяційного скринінгу для ранньої діагностики злоякісних новоутворень;

порядку скринінгу та ранньої діагностики злоякісних новоутворень;

моніторингу стану здоров’я пацієнтів з груп ризику та з наявністю передпухлинної патології.

Під час зустрічі в підкомітеті, в якій взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, Державного некомерційного підприємства «Національного інституту раку», науковці та фахівці з клінічної онкології та патоморфології, зосереджено увагу саме на питанні скринінгу злоякісних новоутворень.

У ході дискусії наголошувалося на тому, що хоча в Україні затверджені відповідні стандарти і протоколи діагностики та терапії онкозахворювань, існує потреба удосконалення методик онкоскринінгу та визначення чітких та зрозумілих механізмів його організації та проведення, насамперед для сімейних лікарів. Так, Програма медичних гарантій на 2024 р. включає значну частину подібних пакетів і надає громадянам доступ до послуг на безоплатній основі, але, як показує статистика, тільки 20% сімейних лікарів направляють пацієнтів на подальші обстеження в цьому контексті.

«Працюємо над тим, щоб скринінг став зрозумілішим, ефективнішим та доступнішим! Дякую всім дотичним, хто долучається до впровадження передбачених Указом змін!», — підсумував голова профільного підкомітету Валерій Зуб.

За матеріалами komzdrav.rada.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment