Як виявити меланому на ранній стадії

Устінов О.В.

Травень — місяць обізнаності про меланому.

Державне некомерційне підприємство «Національний інститут раку» вже багато десятиріч стоїть на сторожі здоров’я пацієнтів із цією патологією та з року в рік проводить БЕЗКОШТОВНІ консультації населення України з метою раннього виявлення чи спростування цього грізного захворювання.

За останню декаду стався справжній прорив у лікуванні генералізованої форми меланоми, що значно підвищило шанси на виживаність у цієї частини пацієнтів.

Проте суспільство на тлі навколишніх подій забуває головний постулат: ЧИМ РАНІШЕ БУДЕ ВИЯВЛЕНО ОНКОЛОГІЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ, ТИМ БІЛЬШЕ ШАНСІВ ПОДОЛАТИ ЙОГО.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ СВОЮ ШКІРУ САМОСТІЙНО:

Огляньте повністю ваше тіло, оскільки РАК та МЕЛАНОМА шкіри іноді можуть виникати на частинах тіла, не схильних до впливу сонця, наприклад — підошвах ніг, між пальцями рук та ніг, під нігтями.

Роздягайтеся повністю і переконайтеся, що при огляді у вас гарне освітлення.

Використовуйте дзеркало, щоб перевірити важко доступні місця, такі як спина і шкіра голови, або попросіть члена сім’ї, партнера або друга, щоб допоміг перевірити ці ділянки.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ:

Існують 3 основні та найпоширеніші типи злоякісних новоутворень шкіри: меланома, базальноклітинний рак та плоскоклітинний рак.

Нижче представлені кілька змін, на які слід звернути увагу, перевіряючи шкіру на наявність ознак будь-якого із цих захворювань:

поява нових родимок;

родимки, що збільшуються в розмірах;

контур родимки, який став «зубчастим»;

плями на шкірі, які змінюють колір від коричневого до чорного або похідні кольори;

пляма, яка «підіймається» над шкірою;

поверхня родимки стає шорсткою, лускатою або виразкується;

родимки, що сверблять;

родимки, які кровоточать;

родимки, що зовні відрізняються від інших;

наявність цих ознак дає привід розглядати пухлину як підозрілу щодо її можливої злоякісності та потреби у зверненні до спеціаліста.

За матеріалами facebook.com/UkrNCI

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment