Рання діагностика новоутворень: де і як пацієнту пройти обстеження

Устінов О.В.

З початку 2024 р. 307 745 пацієнтів та пацієнток безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень. Це мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. Наведені дослідження є пріоритетними в Програмі медичних гарантій. Їх вартість оплачує Національна служба здоров’я України (НСЗУ) медичному закладу, який має відповідний договір. Загалом з початку року НСЗУ виплатила понад 231 млн грн закладам за проведені обстеження.

Коментар Наталії Гусак

«У 2024 р. на лікування онкозахворювань у держбюджеті передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн — на раннє виявлення. Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкопатологією є безоплатними, їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг — діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога. Для раннього виявлення новоутворень у Програмі медичних гарантій є 6 досліджень — усі вони безоплатні: мамографія, колоноскопія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія. З початку року найбільше послуг отримали пацієнтки за пакетом «Мамографія» — понад 171 тис осіб, та більш як 102 тис. пацієнтів зробили гастроскопію. Бережіть себе та будьте здорові!», — зазначила Н. Гусак, голова НСЗУ.

Як зробити обстеження безоплатно?

Щоб пройти безоплатно обстеження, необхідно отримати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Він має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження у разі наявності ризиків розвитку новоутворень:

  • мамографія, колоноскопія — вік від 40 років;
  • цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія — від 50 років.

У межах пакетів пацієнту безоплатно гарантується:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;
  • аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);
  • власне обстеження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);
  • проведення біопсії (за необхідності);
  • місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;
  • надання висновку результатів ендоскопічних досліджень;
  • надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (у випадку взяття біопсії);
  • опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;
  • надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Ознайомитися з повним переліком послуг можна на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024» (п. 1–3, 5–6, 11).

Пройти дослідження безоплатно можна як у комунальних, так і приватних медичних закладах, які уклали договір із НСЗУ на відповідну послугу. Так, за пакетом «Мамографія» договори уклали 258 медичних закладів, за пакетом «Колоноскопія» — 582, за пакетом «Бронхоскопія» — 283, за пакетом «Гістероскопія» — 484, за пакетом «Езофагогастродуоденоскопія» — 701 та за пакетом «Цистоскопія» — 399.

Звертаємо увагу, що пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря, можуть отримати послугу безоплатно за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах».

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment