Збільшення маси тіла до 30 років пов’язане з розвитком раку передміхурової залози та смертю від нього

Устінов О.В.

Згідно з новим шведським дослідженням, молоді чоловіки, в яких значно збільшується маса тіла у віці 17–29 років, мають підвищений ризик розвитку агресивної форми раку передміхурової залози та смерті від нього.

Про це свідчать результати дослідження зв’язку ожиріння та розвитку захворювань у Швеції (ODDS), представленого на Європейському конгресі з ожиріння у 2023 р.

Деталі

Дослідники вивчили дані 258 477 чоловіків, яким проводили щонайменше три вимірювання маси тіла у віці 17–60 років.

У більшості випадків (83%) маса тіла чоловіків вимірювалася об’єктивно, у 5% — індивідуально, а в 15% — на основі пам’яті.

Загалом у чоловіків, маса тіла яких збільшувалася на близько 1 фунт на рік (1,10 фунта), відмічали на 10% вищий ризик захворіти на агресивний рак передміхурової залози пізніше в житті та на 29% вищий ризик смерті від нього.

Подальший аналіз показав, що це в основному пов’язано зі значно підвищеним ризиком у чоловіків, в яких збільшилася маса тіла у віці 17–29 років.

Загальний приріст маси тіла за цей період приблизно на 29 фунтів був пов’язаний із підвищенням ризику розвитку агресивного раку передміхурової залози на 13% і ризиком смерті від цієї хвороби — на 27%.

«Ми не знаємо, чи є головним чинником асоціації, яку ми виявили, саме збільшення маси тіла чи тривалий період важкості», — зазначила провідний дослідник Маріса да Сілва, доктор філософії, з кафедри трансляційної медицини Лундського університету в Мальме, Швеція.

«Проте щоб стати важчим, потрібно набрати масу тіла, тому запобігання різкому її збільшенню у молодих чоловіків є обов’язковим для профілактики раку передміхурової залози», — підкреслила вона.

Інші фактори ризику раку передміхурової залози, такі як збільшення віку, сімейна історія захворювання та кілька генетичних маркерів, не можуть бути змінені, тому життєво важливо, за її словами, визначити фактори ризику, які можна змінити.

У США рак передміхурової залози є другим за поширеністю видом цієї патології у чоловіків (після раку шкіри). За оцінками, у 2023 р. буде зареєстровано понад 288 тис. нових випадків, що спричинить майже 35 тис. випадків смерті.

У всьому світі рак передміхурової залози є другим за поширеністю у чоловіків (після раку легені), у світі щороку діагностують понад 1,4 млн випадків.

За матеріалами medscape.com

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment