![]() |
![]() |
![]() |
2023-03-10 :
Середземноморська дієта може знижувати ризик раку передміхурової залозиЗгідно з даними нового дослідження вчених з Університету Південної Австралії (University of South Australia), чоловіки, які регулярно вживають різнокольорові фрукти та овочі, рідше хворіють на рак передміхурової залози.
ПодробиціРезультати двох досліджень, опублікованих у журналі «Cancers», підкреслюють важливість середземноморської та азійської дієт, які включають ці продукти. Дослідники порівняли концентрацію поживних мікронутрієнтів у плазмі крові пацієнтів з раком передміхурової залози з аналогічними показниками здорової контрольної групи, виявивши низькі рівні лютеїну, лікопіну, альфа-каротину та селену в осіб з онкопатологією та високі рівні заліза, сірки та кальцію в тій самій групі порівняно з контрольною. Посилення пошкодження ДНК після радіаційного опромінення також було пов’язане з низьким вмістом лікопіну та селену в плазмі крові. У чоловіків з концентрацією лікопіну в плазмі крові, нижчою за 0,25 мкг/мл, та/або вмістом селену, нижчим за 120 мкг/л, відмічають підвищений ризик розвитку раку передміхурової залози та, швидше за все, вони є більш чутливими до шкідливого впливу радіації. До продуктів, багатих на лікопін, належать помідори, дині, папая, виноград, персики, кавуни та журавлина. Серед продуктів з високим вмістом селену біле м’ясо, риба, молюски, яйця та горіхи. ВисновкиРак передміхурової залози залишається одним з найпоширеніших видів онкопатології серед чоловіків, він також часто призводить до смерті. Результати цього дослідження підкреслюють, що підвищення вмісту кальцію, сірки та заліза в плазмі крові та зниження рівня селену, лікопіну та α-каротину пов’язані з підвищеною вірогідністю виникнення раку передміхурової залози. За матеріалами sciencedaily.com, mdpi.com Коментарів немає » Додати свій |
||
Leave a comment